Top 5 "Sad Books"

Ιουλίου 21, 2015
Γεια σας! Με αυτή την ανάρτηση εγκαινιάζεται μια από τις νέες μας κατηγορίες, οι λεγόμενη 'Top' στην οποία θα δημιουργούμε λίστες με τα 5,10 κτλ. καλύτερα σε συγκεκριμένες κατηγορίες! Αυτή την φορά θα σας παρουσιάσω τα 5 πιο λυπητερά βιβλία που έχω διαβάσει.


5) O φύλακας της αδελφής μου

Όταν ήμουν μικρή, αναρωτιόμουν γιατί έρχονται τα παιδιά στον κόσμο. Τώρα, αυτό το ερώτημα έχει πάψει να με απασχολεί. Γνωρίζω πια πολύ καλά το λόγο που ήρθα στον κόσμο. Δεν ήταν κάτι τυχαίο. Βρίσκομαι εδώ, ανάμεσά σας, γιατί -όπως μου εξήγησαν οι γονείς μου- θα μπορούσα να σώσω την Κέιτ, τη μεγαλύτερη αδελφή μου. Η Κέιτ πάσχει από λευχαιμία. Κάθε φορά που μπαίνει στο νοσοκομείο, την ακολουθώ κι εγώ. Δεν είμαι μόνο ο συμβατός δότης της· είμαι ο φύλακας-άγγελός της. Κανείς δε με ρώτησε αν θέλω να αναλάβω αυτόν το ρόλο και να βγάλω την Κέιτ από τη δοκιμασία που περνάει, όπως κανείς δε με ρώτησε αν θέλησα ποτέ να γεννηθώ. Μαζί της μοιράζομαι τον πόνο· υποφέρω κι εγώ. Υπάρχω για να υπάρχει. Κι αν αρνηθώ να συνεχίσω; Ξέρω τι θα συμβεί στην Κέιτ. Ξέρω τι θα συμβεί στην οικογένειά μου. Έχω, όμως, το δικαίωμα να πάρω αυτή την απόφαση, όποιες κι αν είναι οι συνέπειες όσο κι αν μισήσω τον εαυτό μου γι' αυτό...

4) Αναζητώντας την Αλάσκα

Ο Μάιλς Χάλτερ γοητεύεται από τα τελευταία λόγια φημισμένων ανθρώπων... κι έχει κουραστεί από την ασφαλή ζωή στο σπίτι του. Φεύγει οικότροφος για το Κάλβερ Κρικ προκειμένου να αναζητήσει αυτό που ο ετοιμοθάνατος ποιητής Φρανσουά Ραμπελέ ονόμασε το Μεγάλο Ίσως. Πολλά περιμένουν τον Μάιλς εκεί, ανάμεσα στα οποία και η Αλάσκα Γιανγκ. Ευφυής, αστεία, μπερδεμένη και θανατηφόρα σέξι, η Αλάσκα θα παρασύρει τον Μάιλς στο λαβύρινθο της και θα τον εκσφενδονίσει προς το Μεγάλο Ίσως.
Το Αναζητώντας την Αλάσκα καταγράφει με μοναδικό τρόπο την ανεξίτηλη επίδραση που μπορεί να ασκήσει μια ζωή πάνω σε μια άλλη. Έχοντας τιμηθεί με σειρά λογοτεχνικών βραβείων, αυτό το εκπληκτικό βιβλίο σηματοδότησε την άφιξη του Τζον Γκριν ως μιας ρηξικέλευθης νέας φωνής στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας.



3) Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία

Η δεκαεπτάχρονη Τζένα βιώνει δύσκολα την εφηβεία της. Οι καθημερινές εντάσεις μέσα στην οικογένεια, τα προβλήματα στο σχολείο, η αποκάλυψη της υιοθεσίας της και μια σειρά από συγκλονιστικά γεγονότα την οδηγούν σε ένα δρόμο καταστροφικό.

Πολλά πρόσωπα περνούν από τη ζωή της και αφήνουν τα ίχνη τους. Το πιο βαθύ σημάδι όμως θα το αφήσει ο Νίκολας, ο μεγάλος της έρωτας.

Θα έρθει ωστόσο η στιγμή που θα πρέπει να κάνει τις επιλογές της, όσο δύσκολες κι αν είναι αυτές. Να αφήσει τον εαυτό της να καταστραφεί ή να προσπαθήσει να στηριχτεί στις δικές της δυνάμεις και να σωθεί όσο είναι καιρός;

Και όταν μέσα σε όλη την προσπάθεια αναγκαστεί να αντιμετωπίσει μια ξαφνική απώλεια, θα καταφέρει να φανεί αρκετά δυνατή ώστε να μην οδηγηθεί ξανά σε δρόμους χωρίς γυρισμό;

Ένα μυθιστόρημα για όσα απασχολούν τους νέους σήμερα, γραμμένο με ιδιαίτερη ευαισθησία από μια εξίσου νέα συγγραφέα.




2) Το λάθος αστέρι

"Είμαι ερωτευμένος μαζί σου", επέμεινε.

"Είμαι ερωτευμένος μαζί σου και δε με ενδιαφέρει να στερήσω από τον εαυτό μου την απλή απόλαυση του να λέω αλήθειες. Είμαι ερωτευμένος μαζί σου, και το ξέρω πως ο έρωτας είναι απλώς μια κραυγή στο κενό, πως η λήθη είναι αναπόφευκτη και πως είμαστε όλοι καταδικασμένοι, και θα έρθει η μέρα που ο κόπος μας θα γίνει ξανά σκόνη, ξέρω πως ο ήλιος θα καταπιεί τη μόνη γη που θα αποκτήσουμε, κι είμαι ερωτευμένος μαζί σου".

Όταν η Χέιζελ συναντά τον Ογκάστους, ανακαλύπτει στο πρόσωπό του ένα αδελφό πνεύμα και μαζί του θα μοιραστεί τους φόβους, τα άγχη, τους προβληματισμούς της, αλλά και μια αγάπη που αγγίζει τις πιο μύχιες γωνιές της ψυχής τους.

Οι δυο τους με ανατρεπτική αίσθηση του χιούμορ και ωμή ειλικρίνεια θα προσπαθήσουν να αναζητήσουν από κοινού προσωπικές απαντήσεις σε καθολικά ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης...

Με μια γραφή που ξεχειλίζει από συναίσθημα αλλά και χιούμορ σε τέλεια αναλογία, ο Τζον Γκριν δημιουργεί ένα μυθιστόρημα γεμάτο συγκινήσεις.

Μια ιστορία σκληρή αλλά και τόσο τρυφερή, όπως είναι και η ίδια η ζωή.




1) Λίγο πριν πεθάνω

Η Τέσσα είναι μόλις δεκαέξι χρόνων. Και της μένουν μόνο λίγοι μήνες ζωής. Ύστερα από τέσσερα χρόνια θεραπείας για τη λευχαιμία, δεν υπάρχει πια επιστροφή. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να περιμένει το θάνατο. Όμως, αυτό που δεν μπορεί να δεχτεί είναι το γεγονός ότι θα πεθάνει χωρίς να έχει βιώσει πρώτα κάποια πράγματα. Έτσι, φτιάχνει μια λίστα με αυτά που θα ήθελε να κάνει πριν έρθει το τέλος: Σεξ, ναρκωτικά, παρανομίες, έρωτας...

Από την πρώτη κιόλας σελίδα του βιβλίου, η Τέσσα κυνηγάει τους στόχους της. Τα πάντα είναι διάφανα γι' αυτήν, οι αισθήσεις της τεταμένες, η κάθε στιγμή πολύτιμη και σημαντική. Ο φόβος την ακολουθεί, αλλά υπάρχουν και στιγμές γεμάτες πάθος και ηδονή που ξεπερνούν τον εφιάλτη. Άλλες, πάλι, βυθίζεται σε λήθαργο τόσο βαθύ, που δεν μπορεί καν να σηκωθεί από το κρεβάτι. Κι άλλες τσακώνεται με τους γονείς της ή το φίλο της για λόγους ασήμαντους, σαν μια οποιαδήποτε έφηβη.
Τελικά, η Τέσσα κατακτά το θάνατο που επιθυμούσε και άξιζε. Βιώνει έναν έρωτα βαθύ και τον μοιράζεται, σε όλα του τα επίπεδα. Με αυτό τον τρόπο, ένα μυθιστόρημα που θα μπορούσε να θεωρηθεί μηδενιστικό απογειώνεται.


Η Τζέννυ Ντάουναμ δε φοβάται να εκφραστεί ελεύθερα διά στόματος της ηρωίδας της, με τρόπο βαθιά ευαίσθητο και ειλικρινή. Το χρονικό της κατάρρευσης της Τέσσα έχει την αμεσότητα ενός προσωπικού ημερολογίου, που περισσότερο το νιώθεις παρά το διαβάζεις. Παρόλο που οι εσωτερικοί μονόλογοι βγάζουν μια ανείπωτη δύναμη, ορισμένες από τις δραματικότερες σκηνές του βιβλίου έχουν να κάνουν με τους φίλους και τους συγγενείς της Τέσσα, όπως οι προσπάθειες του πατέρα της να παραμείνει δυνατός, παρά τη θλίψη του, η αγάπη του συντρόφου της μέχρι το τέλος, η ανικανότητα του μικρού της αδερφού να δεχτεί την πραγματικότητα. Η γραφή της Ντάουναμ σοκάρει με την αμεσότητά της, καθώς δεν προσπαθεί να διευκολύνει τον αναγνώστη με ωραιοποιήσεις. Έτσι, πετυχαίνει να αναδείξει μια μεγάλη γκάμα συναισθημάτων που οδηγούν στην κάθαρση.

Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για όλες τις ηλικίες από μια πρωτοεμφανιζόμενη και πολλά υποσχόμενη συγγραφέα.




Να σημειώσω ότι έχω κι άλλα λυπητερά βιβλία να διαβάσω αλλά δεν γίνεται να τα προσθέσω στη λίστα πριν γίνει αυτό άρα να έχετε υπόψη σας ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια λίστα με Top 10 "Sad Books" όταν διαβάσω τα υπόλοιπα βιβλία, άρα το Φθινόπωρο ή τον Χειμώνα!

-Κάλιι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.