Dunkirk/Δουνκέρκη (2017)

Σεπτεμβρίου 29, 2017


Γεια σε ολους. Επέστρεψα με νεο άρθρο για την μια απο τις πιο επικες ταινίες της χρονιάς. Christopher Nolan και Δουνκέρκη.


Είδος: Πολεμική, Ιστορική, Δράμα, Θρίλερ


Πλοκή: 
Η ταινία ξεκινά, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες των Βρετανών και των Συμμάχων είναι περικυκλωμένοι από δυνάμεις του εχθρού. Παγιδευμένοι στην παραλία, με τις πλάτες τους στην θάλασσα έρχονται αντιμέτωποι με μια ανέφικτη κατάσταση, καθώς ο εχθρός πλησιάζει. Η ιστορία ξεδιπλώνεται στη στεριά, στη θάλασσα και στον αέρα. Αεροπλάνα spitfires της RAF (Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Μεγάλης Βρετανίας) έρχονται αντιμέτωπα με τον εχθρό πάνω από το Κανάλι προσπαθώντας να προστατεύσουν τους ανυπεράσπιστους άνδρες στην στεριά. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες μικρές βάρκες επανδρωμένες με απλούς πολίτες και στρατιώτες κάνουν μια απέλπιδα προσπάθεια, με κίνδυνο της ζωής τους, σε μια μάχη ενάντια στο χρόνο, προσπαθώντας να σώσουν έστω και ένα μέρος του στρατού τους.


Μετά την τριλογία του Σκοτεινού Ιππότη, το Inception που του χάρισε 3 Oscar και το "ταξίδι" του στο διάστημα, ο σκηνοθέτης και παραγωγός Christopher Nolan δημιούργησε άλλο ενα αριστούργημα στο οποίο όλοι υποκλίνονται. 
Αναβίωσε την εκκένωση της Δουνκέρκης χωρίς μεγάλους διαλόγους και φλυαρία. Τράβηξε τον θεατή μέσα στην οθόνη και δίπλα στους πρωταγωνιστές, και μετέδωσε το άγχος και την αγωνία απο την πρώτη στιγμή. 
Πολλοί μπορούν να πουν πως δεν ήταν αυτό που περίμεναν, μιας και δεν θύμιζε πολύ πολεμική ταινία, αλλά έπρεπε να ξέρουν τι ακριβώς προσπαθεί να πετύχει ο σκηνοθέτης. 
Ο Nolan έδειξε τα γεγονότα έτσι οπως συνέβησαν και βασίστηκε σε μια αληθινή πλοκή. Δεν έβαλε μάχες μεταξύ στρατιωτών ή πολυάριθμους θανάτους από σφαίρες, γιατί αυτά δεν συνέβησαν στο λιμάνι της Δουνκέρκης. Ηθελε να περάσει την ιστορία των προγόνων του σε όλο τον πλανήτη έτσι όπως εγινε και, προσωπικά, πιστεύω οτι το πέτυχε. 


Ο πρωταγωνιστής, Fionn Whitehead, αν και δεν έχει ξαναπαιξει σε ταινία, ήταν άψογος.   Οι υπόλοιποι ηθοποιοί, μετέδιδαν στους θεατές τα συναισθήματά τους μέσω των εκφράσεών τους, δείχνοντας ποσο ικανοί ηθοποιοί είναι. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ο Harry Styles, ο οποίος άφησε για λίγο την μουσική βιομηχανία και στράφηκε στο σινεμά για μια μονο ταινία. Αν και δεν έπαιζε κάποιον βασικό ρόλο ηταν εξαιρετικός.
Κατα την γνώμη μου η Δουνκέρκη είναι η καλύτερη ταινία για το 2017, άσχετα αν δεν βλέπω τέτοιου ειδους ταινίες. 

Απλα δείτε την! 

~V

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.