Αναζητώντας την Αλάσκα - Τζον Γκριν

Αυγούστου 23, 2015
Γεια σας! Μετά από μερικές μέρες κάμποσης αδράνειας, σκέφτηκα να ανεβάσω μία κριτική βιβλίου και αφού δεν είχα γράψει ήδη για αυτό το βιβλίο, είπα, γιατί όχι.

Είδος: Contemporary, Σύγχρονο, Δράμα

Περίληψη από το οπισθόφυλλο


Ο Μάιλς Χάλτερ γοητεύεται από τα τελευταία λόγια φημισμένων ανθρώπων... κι έχει κουραστεί από την ασφαλή ζωή στο σπίτι του. Φεύγει οικότροφος για το Κάλβερ Κρικ προκειμένου να αναζητήσει αυτό που ο ετοιμοθάνατος ποιητής Φρανσουά Ραμπελέ ονόμασε το Μεγάλο Ίσως. Πολλά περιμένουν τον Μάιλς εκεί, ανάμεσα στα οποία και η Αλάσκα Γιανγκ. Ευφυής, αστεία, μπερδεμένη και θανατηφόρα σέξι, η Αλάσκα θα παρασύρει τον Μάιλς στο λαβύρινθό της και θα τον εκσφενδονίσει προς το Μεγάλο Ίσως.

Το Αναζητώντας την Αλάσκα καταγράφει με μοναδικό τρόπο την ανεξίτηλη επίδραση που μπορεί να ασκήσει μια ζωή πάνω σε μια άλλη. Έχοντας τιμηθεί με σειρά λογοτεχνικών βραβείων, αυτό το εκπληκτικό βιβλίο σηματοδότησε την άφιξη του Τζον Γκριν ως μιας ρηξικέλευθης νέας φωνής στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας.


Προσωπική εμπειρία


Το "Αναζητώντας την Αλάσκα" ήταν το δεύτερο βιβλίο που διάβασα από τον Τζον Γκριν μετά από το "Λάθος Αστέρι" επομένως μπορείτε να πείτε ότι ήμουν πολύ ενθουσιασμένη. Μου το δάνεισε μια καλή μου φίλη που το είχε ήδη αγοράσει και το διάβασα μέσα σε λίγες μέρες.

Κριτική


Αυτό το βιβλίο είναι εξαιρετικά καλογραμμένο και όμορφα δομημένο, με ωραία πλοκή. Η ιστορία είναι πολύ ιδιαίτερη και ασυνήθιστη. Οι χαρακτήρες είναι ξεχωριστοί.

Ο Μάιλς είναι ένας διαφορετικός έφηβος που απομνημονεύει τα λόγια διάσημων ανθρώπων πριν πεθάνουν. Αποφασίσει να φύγει από το σπίτι του στην αναζήτηση του Μεγάλου Ίσως όπως είχε πει ο Francois Rabelais πριν πεθάνει "Πάω να αναζητήσω το Μεγάλο Ίσως.". Ο Μάιλς είναι ήσυχος αλλά μετά που γνωρίζει τους νέους τους φίλους στο Κάλβερ Κρικ θα γίνει πιο τολμηρός καθώς θα ετοιμάζουν μια τεράστια φάρσα. Εκεί θα γνωρίσει και την Αλάσκα. Η Αλάσκα θα έλεγε κανείς ότι υποφέρει από την ανάμνηση ενός επίπονου γεγονότος στο παρελθόν που την έχει οδηγήσει στην κατάθλιψη καθώς δεν μπορεί να το ξεπεράσει. Είναι έξυπνη, γενναία και αστεία και μαζί με τον Μάιλς θα αναπτύξουν μία πολύ ιδιαίτερη σχέση.


Το βιβλίο είναι πολύ ωραίο, δεν θα το έλεγα βαρετό καθώς ο τρόπος που είναι γραμμένο το κρατάει συνεχώς ενδιαφέρον. Κάθε κεφάλαιο του εχει ως τίτλο "___ μέρες πριν" άρα διαβάζουμε το βιβλίο και περιμένουμε τι θα γίνει μετά που θα τελειώσουν οι μέρες. Το βιβλίο σου αφήνει μια γλυκόπικρη αίσθηση και υπάρχει ένα μυστήριο που δεν λύνεται ποτέ, και σε βασανίζει λίγο. Σε αυτό το κομμάτι νιώθουμε σαν την Χέιζελ και τον Γκας και το "Μία Αυτοκρατορική Βάσανος" όπου δεν παίρνουν ποτέ απαντήσεις καθώς ο Γκριν δεν μας απαντάει για να λυθεί το μυστήριο. Ωστόσο, πιστεύω ότι αυτό το κάνει ακόμη πιο ξεχωριστό το μυστήριο που μένει στις καρδιές μας και αυτό το βιβλίο μένει αξέχαστο όχι μόνο για το μυστήριο αλλά και για τους χαρακτήρες, τα γεγονότα και την ιστορία. Είναι ένα υπέροχο βιβλίο που αξίζει τον χρόνο μας. 

      Βαθμολογία:
    ★½ /★ (4,5/5 αστέρια)
 
#Κάλιι

2 σχόλια:

  1. Δεν μου άρεσε καθόλου... Δεν θα το πρότεινα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Παναγιώτη,

      Αυτά είναι προσωπικά γούστα... Εμένα μου φάνηκε σαν ένα αριστούργημα από την άλλη! Θα με ενδιέφερε να μάθω πάντως, γιατί δεν σου άρεσε το συγκεκριμένο βιβλίο, αν θέλεις να μου πεις!

      Διαγραφή

Από το Blogger.