Doctor Who (Season 10)

Ιουνίου 12, 2017
Hello! Είμαι η Νεφέλη (#nefelibata). Νewest member of the team here... Λοιπόν επειδή δεν έχω δει καθόλου να αναφέρεται καθόλου σε αυτό το μπλογκ είπα να το κάνω εγώ. Let's go then... or may I say Allons-y!

Είδος: Επιστημονική φαντασία



Doctor who. Προσγειώθηκε στις οθόνες στις 23 Νοεμβρίου του 1963. Ήταν η πρώτη φορά που αντικρίσαμε μπροστά μας την μυστηριώδη φιγούρα του Doctor, ενσαρκωμένη από τον William Hunrntell, και την εγγονή του Susan (Caroline Ann ford ). Απο την στιγμή εκείνη και μετά η χρονομηχανή του, το TARDIS (Time And Relative Dimentions In Space) έχει φιλοξενήσει ένα μεγάλο αριθμό companions που τον συνοδεύουν στις περιπέτειες του.
Ο Hunrntell μας αποχαιρέτησε το 1966 λέγοντας μας πως "one day I shall come back". Τη θέση του πήρε ο Patric Troughton παρουσιάζοντας μας μια πιο παιχνιδιάρικη πλευρά του χαρακτήρα του Doctor. Κι αυτό γιατί ακόμα και ο timelord μας από τον πλανήτη Gallifrey δεν είναι αλώβητος. Το μόνο που μπορεί να τον σώσει από τον θάνατο είναι η ικανότητα των ανθρώπων της φυλής του να κάνουν regeneration. Έτσι αν και οι αναμνήσεις του παραμένουν ίδιες είναι σαν να πεθαίνει κάθε φορά εμφανίζοντας ένα νέο πρόσωπο και με αυτό μια νέα προσωπικότητα.

 

       Περίληψη 
Η σειρά  ακολουθεί τις περιπέτειες ενός time lord με το όνομα Doctor από τον πλανήτη Gallifrey. Εξερευνά το χωροχρόνο με την  κλεμμένη χρονομηχανή του το TARDIS η οποία αν και κατέχει τη λειτουργία να αλλάζει σχήμα και να προσαρμόζεται στο περιβάλλον παρουσιάζει δυσλειτουργία και εμφανίζεται κολλημένη στο σχήμα ενός τηλεφωνικού θαλάμου της αστυνομίας. Ο Doctor σπάνια ταξιδεύει μόνος του αφού στα ταξίδια του τον συνοδεύουν ένας ή περισσότεροι σύντροφοι ( companions ) οι οποίοι είναι συνήθως ανθρωπιά αφού έχει μια έμφυτη αγάπη προς τον πλανήτη γη. Έτσι με την βοήθεια των συντρόφων του μάχεται με πολυάριθμους κακούς για να προσφέρει βοήθεια και να σώσει λαούς χρησιμοποιώντας ως όπλα του το μυαλό του, τα λόγια του και το ηλεκτρικό του κατσαβίδι. Ως timelord ο Doctor έχει την ικανότητα να κάνει regeneration. Έτσι όταν το σώμα του είναι θανάσιμα τραυματισμένο παίρνει μια νέα εμφάνιση και προσωπικότητα.

 

          Προσωπική εμπειρία

Όπως συμβαίνει με όλα τα mainstream shows όπου κι αν έψαχνα για κάποια άλλη σειρά θα το έβρισκα αναπόφευκτα μπροστά μου. Έτσι αποφάσισα να το δω απλά για να καταλάβω γιατί αυτή η σειρά είναι τόσο γνώστη. Βρέθηκα Λοιπόν μπροστά σε μια μπερδεμένη Rose Tyler και σε έναν ενθουσιώδη 9ο Doctor που με άρπαξε από το χέρι λέγοντας μου "run for your life" και τραβώντας με στο υπέροχο και μπερδεμένο σύμπαντος του. Τα πρώτα επεισόδια για το άγνωστο μάτι θα φανούν περίεργα ίσως και να απωθήσουν όποιον προσπαθήσει να δει την σειρά. Όμως πιστέψτε με γίνεται καλύτερο.
Πηγαίνοντας τώρα στην 10 σεζόν για την οποία θα σας μιλήσω... Ο 12ος Doctor τσακισμένος και μόνος βρίσκεται στη θέση καθηγητή πανεπιστημίου . Είναι κάτι που φέρνει αναμνήσεις σε όλους εμάς που έχουμε παρακολουθήσει από το 2005 την σειρά. Η Bill σερβιτόρα στο εστιατόριο του πανεπιστημίου παρακολουθεί τις διαλέξεις του με μεγάλη προσήλωση. Το πρώτο πράγμα που προσέχει κανείς στην Bill ειναι το πόσο διαφέρει σποτ τις υπόλοιπες companions. Αν και όλες είχαν κατι ξεχωριστό η ίδια η Bill από μόνη της είναι μια λαμπρή προσθήκη στην δυναμική της σειράς με τρομερές προοπτικές. Και δεν το λέω μόνο για την εμφάνιση της. Η Bill παρουσιάζεται ως μια αφροαμερικάνα με πολύχρωμα ρούχα και έχει ερωτευτεί μια από τις φοιτήτριες του πανεπιστημίου στο οποίο δουλεύει. Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάμε έναν ομοφυλόφιλο χαρακτήρα στο σύμπαν του who όμως είναι η πρώτη φορά που η σχέση του Doctor με την companion αποκλείεται να γίνει ερωτική. Κι αυτό είναι κατι νέο βγάζοντας μας από το κλισέ του αν ερωτευτεί η companion τον Doctor κατι που συμβαίνει σχεδόν πάντα. Ο ίδιος ο Doctor παρουσιάζεται κουρασμένος και γερασμένος από τι παρελθόν και τα λάθη που έχει κάνει αλλά και αποφασισμένος να μην δεθεί ξανά με άνθρωπο. Ομως η εξυπνάδα και η αποφασιτικότητα της Bill ξεπερνούν αυτά τα συναισθήματα και τον αφήνουν να δεθεί μαζί της. Η 10 σεζόν αρχίζει δυναμικά και πολλά υποσχόμενη αφήνοντας μας πολλές απορίες για τα επόμενα επισοδεια.     

 

Κριτική

Η εκκεντρική του προσωπικότητα, οι γνώσεις που κατέχει και το γεγονός ότι συνήθως δεν χάνει ευκαιρία να περηφανεύτει για αυτό μπορεί να κάνουν κάποιον αρχικά να αναρωτηθεί για αυτό το χαρακτήρα. Όμως αν κοιτάξει κάποιος βαθύτερα θα βρει έναν ονειροπόλο και περιπετειώδη timelord που αν και κουρασμένο και πληγωμένο απο το χρόνο συνεχίζει. Ο Doctor μας έδειξε την φωτεινή πλευρά της ζωης. Πιστεύει στην καλοσύνη και στην ανθρωπότητα και προσπαθεί να μας διδάξει πως να είμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Μας δείχνει ότι η πραγματικότητα μπορεί να είναι ένα πολύ σκοτεινό και σκληρό μέρος και μέσα από αυτό μας δείχνει το φως. Μας δείχνει πως δεν μπορείς απλά να τα παρατήσεις. Μας δείχνει μια καλύτερη πλευρά της ζωης. Μας έμαθε να ζούμε, να μην διστάζουμε , να πάρουμε στα χέρια μας τον ελέγχο της ζωής μας. Μας έμαθε να είμαστε ο εαυτός μας και να μην φόβομαστε να κάνουμε γελοία πράγματα μπροστά σε άλλους. Μας έμαθε να ονειρευόμαστε και να κυνηγάμε τους στόχους μας. Μας έμαθε τι θα πει αληθινή αγάπη ακόμα κι αν αυτοό σημαίνει να αγαπάς πέρα από το χρόνο και τις διαστάσεις. Μας έμαθε οτι οι αληθινοί φίλοι θα είναι πάντα στο πλευρό μας όταν τους χρειαζόμαστε. Μας δίδαξε για τον πόνο της απώλειας και πως να προχωράμε. Έκανε τις λέξεις του το μόνο όπλο που κουβαλούσε πάντα μαζι του. Μας έμαθε ότι όλοι ειναι σημαντικοί. Γιατί αυτός είναι ο Doctor φωτιά, πάγος και οργή που καίνε στο κέντρο του σύμπαντος. Είναι σαν την νύχτα και την καταιγίδα στην καρδιά του σύμπαντος. Είναι αιώνιος και παντοτινός. Καίγεται στο κέντρο του χρόνου και μπορεί να δει το γύρισμα του σύμπαντος... και είναι υπέροχος.

 

Bαθμολογία: ★★★★/★★★★★ (4/5 αστεράκια)


 
#nefelibata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.