Αφιέρωμα στο Harry Potter #1: Hogwarts Σχολείο Για Μαγείες Και Ξόρκια

Σεπτεμβρίου 19, 2015



Γεια σας! Είμαι η Χρυσή και αυτό είναι το πρώτο άρθρο στο αφιέρωμα στο fandom του Harry Potter.
Θέλω να ζητήσω συγγνώμη στην νικήτρια του κυνηγιού θησαυρού που αργήσαμε τόσο πολύ να ξεκινήσουμε το αφιέρωμα. 
Για πρώτο άρθρο σκέφτηκα πως θα ήταν καλό να κάνουμε το αφιέρωμα στο σχολείο που όλοι εμείς οι Potterheads έχουμε ευχηθεί τουλάχιστον μια φορά να ήμασταν μαθητές, το Hogwarts.


Το σχολείο Hogwarts Για Μαγείες Και Ξόρκια είναι ένα Βρετανικό σχολείο στο οποίο φοιτούν μαθητευόμενοι μάγοι, μαθαίνοντας τις τέχνες την μαγείας. Ιδρύθηκε το 990 π.Χ. Βρίσκεται κάπου στη Σκωτία. Το σχολείο στεγάζεται σε ένα τεράστιο κάστρο με το ίδιο όνομα.
Στους muggles (κοινούς θνητούς) φαίνεται σαν ένα παλιό εγκαταλελειμμένο κάστρο, όπως και όλα τα υπόλοιπα σχολεία μαγείας για να προστατεύεται το μυστικό και οι μαθητές.



Όλα τα παιδιά με μαγικές δυνάμεις εγγράφονται στο σχολείο από τη γέννησή τους, ενώ δεν φοιτούν στο σχολείο μέχρι να λάβουν με κουκουβάγια ένα γράμμα που τους ενημερώνει ότι έγιναν δεκτοί στα 11 τους χρόνια. Η σχολική χρονιά ξεκινάει την 1η Σεπτεμβρίου.

Το μότο του σχολείου είναι το "Draco Dormiens Nunquam Titillandus", που σημαίνει "Ποτέ Μην Γαργαλάς Έναν Δράκο Που Κοιμάται"


Για να φτάσει κανείς στο Hogwarts από το Λονδίνο, θα πρέπει να πάει στον σταθμό τρένων King's Cross και να φτάσει στην Πλατφόρμα 9 και 3/4 και να επιβιβαστεί στο τρένο Hogwarts Express. Για να βρεις την Πλατφόρμα θα πρέπει να περάσεις μέσα από τον τοίχο που χωρίζει τις muggle πλατφόρμες 9 και 10. Θα πρέπει να φτάσει όμως εκεί πριν τις 11 ακριβώς, γιατί η πύλη κλείνει.



Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε να συμπεριλάβουμε στο αφιέρωμά μας τα μαθήματα που διδάσκονται στο σχολείο, καθώς και τους σοφούς και ταλαντούχους καθηγητές που ανέχονται για τόσα πολλά χρόνια τις σκανδαλιές των μικρών και μεγάλων μαθητευόμενων μάγων.

Αρχικά, το σχολείο, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του έχει αλλάξει αρκετούς διευθυντές, αλλά εγώ θα αναφέρω μόνο αυτούς που εμφανίστηκαν κι έπαιξαν κάποιο ρόλο στην επταλογία.

Αρχικά, η επταλογία ξεκινάει με διευθυντή τον γνωστό και αγαπητό σε όλους τους potterheads, Albus Dumbledore. Ο Albus πριν γίνει διευθυντής στο σχολείο, ήταν καθηγητής Μεταμορφώσεων. Έγινε διευθυντής στο σχολείο περίπου το 1956 και η θητεία του τελείωσε στις 30 Ιουνίου του 1997, όπου σκοτώθηκε με την Θανατική Κατάρα από τον Severus Snape.

Ανάμεσα στην θητεία του Dumbledore, υπήρξε μια άλλη διευθύντρια στο Hogwarts, όταν το Υπουργείο Μαγείας τον απάλαξε από τα καθήκοντα του, κατηγορώντας τον ότι ψεύδεται για την επιστροφή του Άρχοντα Voldemort. Στη θέση του μπήκε η πρώην καθηγήτρια Άμυνας Εναντίων Των Σκοτεινών Τεχνών, Dolores Umbridge. Η Dolores δεν ήταν συμπαθής σε κανένα μαθητή ή καθηγητή στο Hogwarts. Η Dolores έγινε διευθύντρια τον Απρίλιο του 1996 και η θητεία της τελείωσε τον Ιούνιο του ίδιου έτους, μετά την μάχη μεταξύ του Voldemort και του Dumbledore στο Τμήμα Των Μυστηρίων, όπου αποδείχθηκε ότι ο Tom Riddle είχε όντως επιστρέψει και η θέση του διευθυντή γύρισε στον Albus.

Το 1997, μετά το θάνατο του Dumbledore, διευθυντής έγινε ο Severus Snape, πρώην καθηγητής Φίλτρων, αργότερα Άμυνας Εναντίων Των Σκοτεινών Τεχνών και υπεύθυνος του κοιτώνα του Slytherin. Ενώ ήταν διευθυντής, προσπαθούσε διακριτικά να προστατεύσει τους μαθητές. Αργότερα μαθαίνουμε ότι συμβουλευόταν το πορτραίτο του Dumbledore μέσα στο σχολείο για το τι να κάνει. Σε πολλούς δεν άρεσε που ο ο Snape ήταν διευθυντής, εξαιτίας του ότι νόμιζαν ότι ήταν Θανατοφάγος (ακόλουθος του Voldemort), αλλά αργότερα αποδείχθηκε ότι ήταν διπλός κατάσκοπος και στην πραγματικότητα βοηθούσε τον Dumbledore και το Τάγμα Του Φοίνικα. Η θητεία του τελείωσε όταν ο Harry Potter και ο Στρατός Του Dumbledore "εισέβαλε" στο σχολείο και ο Snape έφυγε. Σκοτώθηκε τον Μάιο του 1998 από τον Άρχοντα Voldemort.

Μόλις ο Snape αποχώρησε από το Hogwarts το 1998, τη θέση της διευθύντριας πήρε η πρώην καθηγήτρια Μεταμορφώσεων και υπεύθυνη του κοιτώνα του Gryffindor, Minerva McGonagall. Η Minerva ήταν αγαπητή σε όλους, ως καθηγήτρια και ως διευθύντρια, καθώς βοήθησε το Στρατό του Dumbledore και τον Harry Potter και ήταν παρούσα στην θρυλική Μάχη Του Hogwarts, όπου στάθηκε γενναία ενάντια στο στρατό του Voldemort.

Ας μιλήσουμε τώρα για κάποια μαθήματα που διδάσκονται στο μαγικό σχολείο και τους καθηγητές που τα δίδασκαν/διδάσκουν.

Μεταμορφώσεις

Η Μεταμόρφωση είναι η τέχνη του να αλλάζεις μορφή ή εμφάνιση σε ένα αντικείμενο. Οι Μεταμορφώσεις είναι ένα μάθημα που βασίζεται στη θεωρία και περιέχει θέματα, όπως «Ξόρκια Αλλαγής» (αλλάζοντας/μεταβάλλοντας μόνο ένα μέρος από ένα αντικείμενο), «Ξόρκια Εξαφάνισης» (εξαφανίζοντας τελείως ένα αντικείμενο) και «Ξόρκια Εμφάνισης/Δημιουργίας» (κάνοντας ένα αντικείμενο να εμφανιστεί από το πουθενά). Επίσης, κάποιος μπορεί να μετατρέψει άψυχα αντικείμενα σε έμψυχα και το αντίστροφο. Οι καθηγητές που δίδασκαν αυτό το μάθημα ήταν οι: Albus Dumbledore (μέχρι το 1957) και Minerve McGonagall (από το 1957 έως το 1998).


Άμυνα Εναντίων Των Σκοτεινών Τεχνών

Είναι η τάξη που διδάσκει τους μαθητές αμυντικές τεχνικές για την υπεράσπιση ενάντια στις Σκοτεινές Τέχνες, και να προστατεύονται από σκοτεινά πλάσματα.
Αυτό το μάθημα έχει μια μεγάλη λίστα από καθηγητές που το έχουν διδάξει. Μέσα στην επταλογία (στα χρόνια που πέρασε ο Harry Potter στο Hogwarts) κανένας καθηγητής δεν δίδαξε αυτό το μάθημα για πάνω από 1 έτος. Ακουγόταν ότι ο Voldemort είχε μαγέψει το πόστο αυτό, επειδή η αίτησή του να το διδάξει είχε απορριφθεί.
Οι καθηγητές που δίδασκαν αυτό το μάθημα είναι οι: Galatea Merrythought (1895-1945), Quirinus Quirrell (1991-1992), Gilderoy Lockhart (1992-1993), Remus Lupin (1993-1994), Barty Crouch Jr. (υποδυόμενος τον καθηγητή Alastor Moody) (1994-1995), Dolores Umbridge (1995-1996), Severus Snape (1996-1997) και Amycus Carrow (1997-1998).

Ξόρκια(Charms)

Τα charms είναι ο τύπος ξορκιού που δίνει σε ένα αντικείμενο νέες, απρόβλεπτες ιδιότητες και αυτό το μάθημα είναι επικεντρωμένο στο να μαθαίνει τους νεαρούς μάγους αυτού του είδους ξόρκια.
Αυτή η τάξη είναι γνωστή ως θορυβώδης και χαοτική και το μάθημα είναι ως επί το πλήστον πρακτικό. Πολλά από τα μαθήματα γίνονται στην τάξη των Ξορκιών, στον δεύτερο όροφο του Hogwarts. Το μάθημα διδάσκεται από τον καθηγητή Flitwick (από το 1976 και μετά).

Φίλτρα

Τα φίλτρα περιγράφονται ως η τέχνη της δημιουργίας μειγμάτων με μαγικές επιδράσεις. Απαιτεί την σωστή ανάμιξη και ανάδευση των συστατικών και το βράσιμό τους στο σωστό χρόνο και θερμοκρασία. Οι καθηγητές που το δίδασκαν είναι οι: Horace Slughorn (μέχρι το 1981), Severus Snape (από το 1981 μέχρι το 1996) και πάλι ο Horace Slughorn (από το 1996 και μετά).


Αστρονομία

Η Αστρονομία είναι ο μόνος τομέας σπουδών στο Hogwarts που είναι ισοδύναμο με αυτό στον κόσμο των muggles. Τα μαθήματα αστρονομίας λαμβάνουν χώρα στον Πύργο Αστρονομίας, τον πιο ψηλό πύργο στο σχολείο. Τα μαθήματα συμπεριλαμβάνουν παρατηρήσεις του νυχτερινού ουρανού με τηλεσκόπια. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα τα μεσάνυχτα, και οι πρωτοετείς του Hogwarts κάνουν αυτό το μάθημα κάθε Τετάρτη. Η μόνη γνωστή καθηγήτρια Αστρονομίας είναι η Aurora Sinistra.

Arithmancy 
(όποιος ξέρει στα σχόλια ας με διαφωτίσει πως λέγεται στα ελληνικά το μάθημα)

Είναι ένας κλάδος που ασχολείται με τις μαγικές ιδιότητες των αριθμών. Δεδομένου ότι ούτε ο Χάρι ούτε ο Ρον κάνουν αυτό το μάθημα, σχεδόν τίποτα δεν είναι γνωστό γι 'αυτό. Είναι, όμως, ένα αγαπημένο μάθημα της Hermione. Αυτό το μάθημα φένεται να είναι δύσκολο, καθώς απαιτεί απομνημόνευση ή εργασία με πολλά διαγράμματα. Χωρίζεται σε απλό και προχωρημένο επίπεδο δυσκολίας. Η μόνη γνωστή καθηγήτρια αυτού του μαθήματος είναι η Septima Vector..

Άλλα μαθήματα που διδάσκονται είναι: 
Ιστορία Της Μαγείας, Βοτανολογία, Μαντική, Φροντίδα Μαγικών Πλασμάτων, Εξέταση των muggles, Πτήσεις, Τηλεμεταφορά, Καλλιτεχνικά, Μουσική και Θεωρία Της Μαγείας.



Τέλος, θα μιλήσω λίγο για τους οίκους που χωρίζονται οι μαθητές από το πρώτο έτος τους στο Hogwarts με βάση τον χαρακτήρα τους. Οι οίκοι είναι 4 και ονομάζονται: Gryffindor, Slytherin, Hufflepuff και Ravenclaw.





Gryffindor


Ο οίκος αυτός ιδρύθηκε από τον Godric Gryffindor κι έχει ως οικόσημο ένα λιοντάρι. Τα χρώματα του οίκου είναι το βαθύ κόκκινο και το χρυσό.
Για να καταταχθεί ένας μαθητής στο Gryffindor, θα πρέπει να έχει αρετές, όπως η ανδρεία, η τόλμη το κουράγιο και ο ηρωισμός.

Η είσοδος για το Common Room του Gryffindor βρίσκεται στον 7ο όροφο του Hogwarts και είναι κρυμμένο πίσω από το πορτραίτο της Χοντρής Κυρίας. Για να μπει κάποιος στο common room, θα πρέπει να πει το σωστό σύνθημα για να ανοίξει η πόρτα.

Το φάντασμα του οίκου είναι ο Nicholas de Mimsy- Porpington, ή αλλιώς Σχεδόν Ακέφαλος Nick.

Μερικά σημαντικά άτομα από την επταλογία που είχαν καταταχθεί στο Gryffindor ήταν οι: 
Harry PotterRon WeasleyHermione GrangerAlbus DumbledoreMinerva McGonagallRubeus HagridJames και Lily PotterSirius BlackRemus LupinPeter PettigrewGinny Weasley και Neville Longbottom.

Slytherin

Ο οίκος αυτός ιδρύθηκε από τον Salazar Slytherin κι έχει ως οικόσημο ένα ερπετό. Τα χρώματα του οίκου είναι το πράσινο και το ασημί.
Για να καταταχθεί ένας μαθητής στο Slytherin, θα πρέπει να  είναι φιλόδοξος, έξυπνος, πονηρός, επινοητικός και να προέρχεται από "παλιά" οικογένεια μάγων (αν και υπάρχουν και Slytherins γεννημένοι muggle, αλλά ελάχιστοι).

Η είσοδος για το Common Room του Slytherin βρίσκεται στα μπουντρούμια, κάτω από την Μαύρη Λίμνη, και κρυμμένη πίσω από έναν πέτρινο τοίχο. Το σύνθημα για να ανοίξει η πόρτα τα έτη 1992-93 ήταν «Pure-Blood», που σημαίνει «Καθαρόαιμος Μάγος» (και οι δύο γονείς του κατάγονται από οικογένειες μάγων, οι γονείς των γονιών του το ίδιο, και ούτω καθεξής). 

Πολλοί πιστεύουν ότι οι μαθητές αυτού του οίκου συχνά "αναμειγνύονται" με τις Σκοτεινές Τέχνες.
(Οφείλω να πω εδώ τη γνώμη μου, ότι δεν είναι ολοκληρωτικά αλήθεια αυτό. Κάποιοι μαθητές του Slytherin ναι μεν ασχολούνται με τις Σκοτεινές Δυνάμεις και είναι ακόλουθοι του Ξέρεις-Ποιου, αλλά δεν είναι όλοι, και το κυριότερο, οι περισσότεροι από αυτούς που είναι, υπάρχει μεγάλη περίπτωση να μην ήταν αν είχαν μεγαλώσει σε άλλες οικογένειες).

Το φάντασμα του οίκου είναι ο Ματωμένος Βαρώνος.

Μερικά σημαντικά άτομα από την επταλογία που είχαν καταταχθεί στο Slytherin ήταν οι: 
Draco Malfoy, Severus Snape, Tom Riddle (Άρχοντας Voldemort), MerlinLucius MalfoyBellatrix LestrangeVincent CrabbeGregory GoyleTheodore NottNarcissa MalfoyRegulus Black και Horace Slughorn.

Hufflepuff


Ο οίκος αυτός ιδρύθηκε από την Helga Hufflepuff κι έχει ως οικόσημο έναν ασβό. Τα χρώματα του οίκου είναι κίτρινο και μαύρο.
Για να καταταχθεί ένας μαθητής στο Hufflepuff, Θα πρέπει να είναι αφοσιωμένος, εργατικός, ειλικρινής και ανεκτικός.

Η είσοδος για το Common Room του Hufflepuff βρίσκεται κοντά στις κουζίνες του κάστρου. Για να ανοίξει η πόρτα και να περάσει κανείς μέσα, θα πρέπει όχι να πει κάποιο σύνθημα, αλλά να χτυπήσει ένα ψεύτικο βαρέλι στο ρυθμό «Helga Hufflepuff». Είναι το μόνο common room που έχει έναν τρόπο για να κρατήσει τους μαθητές από άλλoυς οίκους έξω (ρίχνοντας τους ξύδι).

Το φάντασμα του οίκου είναι ο Παχουλός Μοναχός.

Μερικά σημαντικά άτομα από την επταλογία που είχαν καταταχθεί στο Hufflepuff ήταν οι: Nymphadora Tonks, Pomona SproutNewton Scamander και Cedric Diggory.

Ravenclaw


Ο οίκος αυτός ιδρύθηκε από την Rowena Ravenclaw και ως οικόσημο έχει ένας αετό. Τα χρώματα του οίκου είναι το μπλε και το χάλκινο.
Για να καταταχθεί κάποιος στο Ravenclaw, θα πρέπει να έχει αρετές, όπως εξυπνάδα, δημιουργικότητα και σοφία.

Η είσοδος για το Common Room του Ravenclaw βρίσκεται σε έναν ψηλό πύργο και το εσωτερικό του είναι διακοσμημένο με μπλε και χάλκινο. Για να μπει κάποιος μέσα στο common room θα πρέπει να απαντήσει σε έναν γρίφο που θα τον ρωτήσει το ρόπτρο σε σχήμα αετού, όπως π.χ. «Που πάνε τα αντικείμενα που εξαφανίζονται;» ή «Τι δημιουργήθηκε πρώτα, η φωτιά ή ο Φοίνικας;»

Το φάντασμα του οίκου είναι η Helena Ravenclaw, αδερφή της Rowena Ravenclaw.

Μερικά σημαντικά άτομα από την επταλογία που είχαν καταταχθεί στο Ravenclaw ήταν οι:
Luna Lovegood,Moaning Myrtle,Penelope ClearwaterCho ChangRoger DaviesMichael CornerPadma PatilAnthony GoldsteinTerry BootGilderoy LockhartFilius Flitwick και Quirinus Quirrell.

So, αυτό ήταν το πρώτο κομμάτι του αφιερώματος. Οφείλω να πω ότι μου πήρε αρκετή ώρα και αν είναι όλα τα άρθρα έτσι δεν ξέρω πότε θα τελειώσω. Για την ώρα τα λέμε. ;)

-Chrissy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.