Reaction Time: Doctor Who 10x12- "The Doctor Falls" (Φινάλε 10ης σεζόν)



Γεια σας!
Αυτό είναι το πρώτο μας άρθρο στη νέα στήλη του blog μας, "Σχολιασμοί & Αντιδράσεις".
Σε αυτή τη στήλη θα γράφουμε για τις αντιδράσεις μας και θα σχολιάζουμε συγκεκριμένα επεισόδια ή σεζόν από τις σειρές που βλέπουμε.

Το άρθρο από εδώ και κάτω περιέχει σπόιλερς (και λίγο fangirling)
Διαβάστε με δική σας ευθύνη!!




Στις 1 Ιουλίου 2017 προβλήθηκε το τελευταίο επεισόδιο του 10ου κύκλου Doctor Who, "The  Doctor Falls" στο Βρετανικό κανάλι BBC 1.
Γενικά ήταν ένα καλό επεισόδιο, με πολλές ανατροπές και απώλειες.


Ας προχωρήσουμε στο σχολιασμό του επεισοδίου:

1. Σχέση Master- Missy

Έχουμε δει επεισόδια που 2 ή παραπάνω Δόκτωρς συναντιούνται, μιλούν και αστειέυονται μεταξύ τους. Δεν νομίζω κανένας Whovian να έχει ξεχάσει το dynamic του David Tennant και του Matt Smith στο επεισόδιο για την 50η επέτειο της σειράς και τη σχέση bromance που δημιουργήθηκε μεταξύ των χαρακτήρων τους.
Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα πήραν άλλη τροπή, καθώς η σχέση που δημιουργήθηκε ανάμεσα στον Master και τη Missy μπορούμε να πούμε ότι είναι πολύ μακριά από το να χαρακτηριστεί bromance!

Σίγουρα δεν μπορώ να πω πως θα το σίππαρα αν γινόταν canon (εννοώ περισσότερο από ο,τι έγινε) για προφανείς λόγους, αλλά αυτό το φλερτ που είδαμε ήταν διασκεδαστικό και σίγουρα κάτι που δεν έχει ξαναγίνει κι εμείς οι Whovians θα θυμόμαστε για πολύ καιρό.



2. Bill

Στο World Enough And Time (10x11) είδαμε τη Bill να μετατρέπεται σε Mondasian Cyberman.
Ήταν ένα αναπάντεχο βήμα από τους σεναριογράφους και δεν μπορούσα να σκεφτώ πως θα το χειρίζονταν για να βγει σωστά και χωρίς κενά. Παρ'όλα αυτά, εξεπλάγην και πάλι.
Ο τρόπος που εξήγησαν το γιατί κράτησε τα συναισθήματά της και δεν συμπεριφέρεται σαν κανονικό Cyberman συνδέεται με τη δύναμη του μυαλού της Bill, πράγμα που αποδείκτηκε και στο επεισόδιο The Lie Of The Land (10x08), οπότε δεν φάνηκε καθόλου out of character και "τη γράψαμε έτσι απλά γιατί είναι main role" σκέψη, που χρησιμοποιείται, κυρίως σε άλλες σειρές, αρκετά. Το ίδιο ισχύει και για το πως η Bill σταμάτησε να είναι Cyberman. Δεν θα ήθελα να τα είχε καταφέρει ο Δόκτωρ να την κάνει όπως πριν, επειδή δεν το είχε καταφέρει ποτέ ξανά και θα δημιουργούνταν ένα σοβαρό plot hole.

3. Προοικονομία για γυναίκα Δόκτωρ;

Πολλές φορές σε σειρές, και ειδικότερα σε μία σειρά με τόσο περίπλοκα σενάρια χρησιμοποιείται συχνά η προοικονομία, δηλαδή οι σεναριογράφοι ενσωματώνουν σε ένα επεισόδιο μία ατάκα ή ένα οπτικό σημάδι σε σχέση με κάτι που θα γίνει σε μελλοντικό χρόνο στη σειρά. Πολλές φορές δεν τα αντιλαμβανόμαστε μέχρι να τα δούμε να γίνονται. Άλλες φορές τα σημάδια είναι πιο εμφανή, όπως σε αυτή την περίπτωση.
Γνωρίζουμε ήδη ότι γίνεται συζήτηση για γυναικεία αναγέννηση του Δόκτωρ χρόνια. Μήπως αυτή η συγκεκριμένη ανταλλαγή προτάσεων μεταξύ του Master και του Δωδεκάτου Δόκτωρ είναι μία προοικονομία ότι τελικά όντως θα συμβεί;
Θα πρέπει να περιμένουμε για να μάθουμε.





4. Ο Master βάζει eyeliner

Δεν έχω να πω και πολλά εδώ, απλά πιστεύω πως χρειάζεται μια αναφορά το γεγονός αυτό. Σίγουρα δεν θα ξεχαστεί εύκολα!




5. Ο λόγος του Δόκτωρ


 Ο Δόκτωρ έχει βγάλει αρκετούς λόγους μέσα στους 10 κύκλους του New Who και σίγουρα πολλούς περισσότερους στις 26 σεζόν του Classic Who. Λόγους που έχουν κάνει τους περισσότερους, αν όχι όλους, Whovians να δακρύσουν. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον λόγο του Ενδεκάτου Δόκτωρ λίγο πριν αναγγενηθεί στο επεισόδιο Time Of The Doctor (Χριστουγεννιάτικο special της 7ης σεζόν) ή αυτόν του Δωδεκάτου σχετικά με τον πόλεμο στο επεισόδιο "The Zygon Inversion" (9x08);


Σε αυτό το επεισόδιο προσπάθησε να εξηγήσει στο Master και τη Missy την έννοια της καλοσύνης και μας έκανε να θυμηθούμε για ποιό λόγο ο Δόκτωρ είναι ο ήρωάς μας.


6. Η παράκληση του Δόκτωρ στη Missy να σταθεί στο πλάι του

Σε αυτό το σημείο φαίνεται πόσο θέλει ο Δόκτωρ να συμφιλιωθεί με τη Missy και πως πάντα ήθελε να είναι ξανά οι αχώριστοι φίλοι που ήταν ως παιδιά στο Gallifrey.
Επίσης, φαίνεται η αλλαγή που έχει υποστεί η Missy σε σχέση με όταν ήταν ο Master και η δική της επιθυμία να είναι με τον Δόκτωρ.
Το γιατί δεν δέκτηκε αρχικά ίσως ευθύνεται στη διγνωμία που είχε από την αρχή και για εκείνη τη στιγμή το να πεθάνει, και πιθανότατα άδικα, δεν ακούστηκε καλά σε αυτήν. Πιο πιθανό όμως, είναι ο λόγος ότι ήξερε πως θα έπρεπε να προκαλέσει την αναγέννηση του Master και το είχε αποφασίσει από την αρχή ότι θα έμενε τελικά.




7. Η αναγέννηση του Master και ο θάνατος της Missy



Αυτό μπορώ να πω πως δεν το περίμενα με τίποτα. Το ότι η ίδια η Missy θα ήταν αυτή που θα προκαλούσε την αναγέννηση του Master σε αυτήν ήταν αναπάντεχο, δεδομένου του γεγονότος ότι είχε πει πως δεν θυμόταν πολλά από το πως άλλαξε. Τελικά ο κανόνας 1 δεν ισχύει μόνο για το Δόκτωρ, αλλά για όλους τους Time-Lords, ή και για τη Missy.
Εδώ μαθαίνουμε και ότι είτε είχε σχέδιο από την αρχή να μείνει στο πλευρό του Δόκτωρ είτε άλλαξε γνώμη μετά. Πιο πιθανό το μεν, βέβαια.
Όμως η υπερηφάνεια του νεότερού της εαυτού δεν την άφησε να το κάνει. Προτίμησε να πεθάνει παρά να συμφιλιωθεί με τον παλιό του φίλο.

Το πιο επίπονο κομμάτι του θανάτου της Missy για εμένα δεν ήταν ότι χάθηκε άλλος ένας από τους αγαπημένους μου χαρακτήρες της σειράς, αλλά ότι ο Δόκτωρ δεν έμαθε ποτέ ότι η Missy ήθελε να μείνει μαζί του.




8. Κωμικό στοιχείο



Πότε έλλειψε μία δόση χιούμορ από ένα επεισόδιο του Doctor Who; Πέρα από τον πόνο που μας προκάλεσε το επεισόδιο, σε μερικά σημεία ένα χαμόγελο εμφανίστηκε στο πρόσωπό μας καθώς το παρακολουθούσαμε. Αυτή είναι και η μαγεία της σειράς (πέρα από την επιστήμη και τους εξωγηίνους φυσικά), το ότι μας κάνει και γελάμε ακόμα και στις χειρότερες στιγμές.









9. Το φιλί

Οκει, αυτό κι αν ήταν αναπάντεχο! Ιδιαίτερα μετά από την πιο πρόσφατη σεζόν της άλλης σειράς του Steven Moffat που παρακολουθώ, όπου δίνονταν συνέχεια σημάδια για την ύπαρξη αισθημάτων μεταξύ δύο άτομα του ίδιου φύλου, αλλά ποτέ δεν υπήρξε μία canon στιγμή, το θεωρούσα πρακτικά αδύνατο.
Όμως έγινε! Η Heather, το κορίτσι με το αστέρι στο μάτι της από το πρώτο επεισόδιο της σεζόν γύρισε, έκανε την Bill όπως αυτή, έτσι ώστε να μην είναι πια Cyberman κι έφυγαν μαζί για να εξερευνήσουν το σύμπαν. Μετά από ένα φιλί που προβλήθηκε κανονικότατα!
Εκτός από το happy ending που πήρε η Bill, αυτή η σκηνή είναι πολύ σημαντική επειδή αποδεικνύει πως κανείς δεν θα πρέπει να ντρέπεται και να διώκεται επειδή αγαπάει. Αν και προσωπικά δεν είμαι μέλος της κοινότητας αυτών των ατόμων, χαίρομαι πάρα πολύ που επιτέλους αναγνωρίστηκε η ύπαρξή της ολοκληρωτικά στη σειρά.


10. Η αναγέννηση




Τι είναι χειρότερο από έναν από τους αγαπημένους σου Δόκτωρς να αναγεννιέται; Ένας από τους αγαπημένους σου Δόκτωρς να αναγεννιέται και να πρέπει να περιμένεις 5 μήνες για να δεις τον επόμενο.
Ειλικρινά θα προτιμούσα να είχε γίνει μία κι έξω παρά αυτό. Θα πονούσα, θα έκλαιγα για λίγο και μετά θα το αποδεχόμουν και θα ανυπομονούσα να δω τις περιπέτειες του επόμενου.
Τώρα θα πονάω και θα αγωνιώ μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου για να ξαναπονέσω.
Ευχαριστώ πολύ Steven Moffat!
Για τη σκηνή τώρα:

Αν στο υπόλοιπο επεισόδιο είχα δακρύσει σε 2-3 σημεία, στο σημείο αυτό έκλαιγα με λυγμούς. Τι να πρωτοσχολιάσω; Τις αναφορές στα λόγια του Δεκάτου κι Ενδεκάτου Δόκτωρ πριν αναγεννηθούν; Το flashback με όλους τους  companions του New Who να τον φωνάζουν; Το γεγονός ότι θυμήθηκε την Clara; Πραγματικά δεν ξέρω τι να πω γι'αυτή τη σκηνή.
Το πιο επίπονο γεγονός είναι ότι αρνείται να αφήσει τον εαυτό του να αναγεννηθεί. Δεν θέλει να αλλάξει.
Ούτε εμείς Δώδεκα, ούτε εμείς!







11. Ο Πρώτος Δόκτωρ

Γι'αυτό δεν μπορώ να πω πολλά, γιατί δεν κατάλαβα πως συνέβη. Αυτό που ξέρω είναι ότι μου αρέσει πολύ που φέρνουν χαρακτήρες και λοιπά από την κλασσική σειρά, γιατί δίνει την ευκαιρία στους



παλιούς φανς να θυμηθούν τα παλιά και να βρεθούν και πάλι στη συντροφιά των πραγμάτων που τους έκαναν να παρακολουθήσουν τη σειρά στην αρχή, αλλά και στους νέους φανς να γνωρίσουν τον κόσμο του Classic Who.

Αυτά ήταν όλα πιστεύω. Αν έχω ξεχάσει να αναφέρω κάτι από το επεισόδιο που πιστεύετε ότι αξίζει να αναφερθεί, ή αν θέλετε να πείτε τις δικές σας αντιδράσεις για το επεισόδιο, σας περιμένω στα comments.

Μέχρι την επόμενη φορά fangirls/fanboys!

-Chrissy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.