Δείπνο Ηλιθίων (La Diner De Cons)

Ιουλίου 17, 2017

Δείπνο Ηλιθίων

Γενικά 
Το Δείπνο Ηλιθίων (La Diner De Cons) είναι μια κωμωδία Γαλλικής παραγωγής του 1998 σε σκηνοθεσία και σενάριο του Φρανσίς Βεμπέρ. Μια από τις πιο κλασσικές πλέον του είδους της, αποτελεί σταθμό στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο και  σίγουρα μία ταινία που πρέπει να μπει στην λίστα σας. Το ¨Δείπνο¨ κέρδισε κοινό και κριτικούς με πολλές υποψηφιότητες για βραβεία (μεταξύ τους και βραβείο Όσκαρ) με διαλόγους καταιγιστικού ρυθμού και καταστάσεις που διαρκώς εναλλάσσονται.
Περίληψη
Η ταινία λαμβάνει χώρα στο Παρίσι όπου ο Πιέρ (Thierry Lhermitte) ένας μεγαλοεκδότης και οι φίλοι του, οργανώνουν κάθε Τετάρτη ένα δείπνο. Το δείπνο ωστόσο έχει μια ιδιαιτερότητα αφού ο κάθε ένας από την παρέα φέρνει μαζί του έναν διαφορετικό κάθε εβδομάδα ¨συνοδό¨ με την ιδιότητα του Ηλιθίου. Αφήνουν λοιπόν τους προσκεκλημένους του να μιλούν και στο τέλος της βραδιάς, αποφασίζουν τον νικητή.
Ο Πιέρ, εν αναμονή για το καθιερωμένο δείπνο, ψάχνει απεγνωσμένα για έναν Ηλίθιο αφού στάθηκε κάπως άτυχος αυτή την εβδομάδα. Βρίσκει την τελευταία στιγμή, μέσο ενός γνωστού του, έναν εργαζόμενο της τοπικής εφορίας, τον αγαθό και καλόκαρδο Φρανσουά Πινιό (Jacques Villeret) και τον καλεί πρώτα στο σπίτι του για να τον ελέγξει και ο ίδιος, και έπειτα στο Δείπνο. Ως πρόφαση χρησιμοποιεί το χόμπι του Φρανσουά  που είναι η κατασκευή μακετών μεγάλων αρχιτεκτονικών επιτευγμάτων από σπίρτα. Ο ¨Ηλίθιος¨ του Πιέρ θα έρθει για να φέρει τα πάνω κάτω στην ιδανική ζωή του μεγαλοεκδότη, με τις απίστευτες γκάφες του. Η πονετική ψυχή του μακετίστα όμως θα θελήσει να επανορθώσει κάνοντας τα πράγματα χειρότερα από ότι τα είχε αφήσει.
Σχολιασμός
Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας λοιπόν, διαδραματίζετε στο σπίτι του Πιέρ (αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που έγινε και η μεταφορά στο σανίδι του θεάτρου). Η δυσκολία σε ένα τέτοιο εγχείρημα ήταν ο περιορισμός σε έναν χώρο και το περιορισμένο σκηνικό, ο Βεμπέρ όμως και σε επίπεδο συγγραφικό αλλά και σκηνοθετικό καταφέρνει να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον, που θα μπορούσε κανείς να πει ότι κλιμακώνεται. Αρκεί να παρατηρήσει κάποιος του τρόπους με τους οποίους  ο Φρανσουά καταφέρνει να μένει στο σπίτι του Πιέρ, αφού ο δεύτερος αγανακτεί ουκ ολίγες φορές και διώχνει τον επισκέπτη του είτε καληνυχτίζοντάς τον, είτε κακήν κακός. Και φυσικά όλα αυτά γίνονται με αστείρευτο χιούμορ και ευφάνταστους τρόπους.

Με χαρισματικά έξυπνους διαλόγους αλλά και καταστάσεις άνευ προηγουμένου το «Δείπνο Ηλιθίων», κατέχει δικαιωματικά μια θέση στις κωμωδίες που πρέπει κάθε λάτρης του κινηματογράφου να δει, αλλά και μια ταινία που δεν χάνει την γοητεία της ακόμα και σήμερα.

Βαθμολογία: ★★★★/★★★★★ (4/5 αστέρια)
                                               Trailer Ταινίας (Αγγλικοί Υπότιτλοι)

~Gingerhair Latte

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.